Running therapie 'plus'

spikey runningtherapie

Wat is runningtherapie?

Kern van de runningtherapie is het gebruik van hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Het hardlopen wordt opgebouwd tot een niveau dat een ontspannen duurloop van een half uur (of meer) mogelijk is. De weg ernaartoe is niet altijd leuk of makkelijk, maar als het punt bereikt is levert dat veel voldoening op.

Statistieken laten zien dat veel mensen in onze moderne maatschappij last hebben van stress-gerelateerde klachten. Dat heeft velerlei oorzaken, maar de kern is gelegen in het feit dat de druk om te presteren hoog is. Als we voor een langere periode boven ons niveau worden belast, ontwikkelen we klachten van fysieke en psychische aard. Om daar iets aan te doen staan ons meerdere wegen open. Bekend zijn medicijnen en gesprekken.

Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat daarnaast regelmatig bewegen de mens goed doet. Dat brengt een aantal processen in ons lichaam op gang, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. De beweger krijgt daarbij een toename in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen.

Voor wie en bij welke klachten?

Runningtherapie is er voor mensen die om verschillende redenen niet makkelijk en op eigen kracht tot bewegen komen. Wanneer je last hebt van de volgende verschijnselen kan runningtherapie iets voor je zijn:

›Depressie

›Burn-out

›Angst- en paniekaanvallen

›Stress

›Slechte lichamelijke conditie door overgewicht

›Lusteloosheid

›Onbehagen

›Slapeloosheid

charoëla running/wandeltherapie

Als je gaat lopen breng je van alles bij jezelf in beweging.

Dat kan tot resultaat hebben dat je:

›Rustiger wordt in het hoofd.

›Een voldaan gevoel ervaart.

›Het lichaam ontdekt als iets dat vreugde geeft.

›Beter gaat slapen.

›Een betere conditie krijgt.

›Minder somberte of angst ervaart.

›Meer levensvreugde voelt.

›Actiever wordt.

Hoe werkt runningtherapie? Duur van runningtherapie?

Geen praktijk is hetzelfde maar globaal gaat het bij ons als volgt:

1. Het begin: Als je je bij een runningtherapeut aanmeldt dan maak je samen de balans op hoe je startsituatie er uitziet. Dit doe je o.a. door een kennismakingsgesprek en het invullen van een vragenlijst en het afleggen van een conditietest. Vervolgens maak je samen met de runningtherapeut een persoonlijk plan waarin staat welke doelen je wilt halen. Dit betekent dat je soms ook niet gaat hardlopen, maar gaat wandelen omdat dat meer geschikt is. Meestal wordt er een stressprofielmeting gedaan (zie biofeedback) voorafgaand aan en ter afsluiting van de runningtherapie. Het is verstandig de eerste keer ook je sportschoenen mee te nemen om te kijken of ze geschikt zijn om mee hard te lopen.

2. De therapie: De eerste sessie loop je samen met je runningtherapeut. Daarna neem je òf deel aan kleine groepjes van twee tot vier personen òf blijf je individueel lopen met je therapeut. Samenlopen is gezelliger en je kunt elkaar stimuleren en ervaringen uitwisselen. In principe duurt de therapie 8-12 weken en kom je 1 keer per week naar de therapie en train je 1x zelf. De therapie-loopgroep komt 2x per week naar de praktijk. Halverwege evalueer je de voortgang en stel je samen met je runningtherapeut zonodig de persoonlijke doelen bij. De voortgang wordt bijgehouden in een hardlooplogboek. Ook worden er oefeningen meegegeven op het gebied van ademhaling, ontspanning en helpende gedachten.

3. De afronding: Aan het eind stel je samen vast welke vooruitgang is geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Ook vindt dan de nameting van het stressprofiel plaats. Na de cursus moet het mogelijk zijn om op eigen houtje hard te lopen. In een enkel geval kan het zinvol zijn de runningtherapie te verlengen.