Psychologen en Coachingspraktijk "Charoƫla"

Directe hypnose en het mind-model

Directe hypnose is gebaseerd op een zogenaamd mind-model. Dit mind-model, dat wereldwijd wordt toegepast, is voor het eerst uiteengezet door Gerald Kein. Hoewel wij niet beweren dat dit model van de geest de absolute werkelijkheid is, is het wel een model dat zich de afgelopen decennia heeft bewezen en door de enorme successen stand heeft gehouden.

Een definitie van hypnose volgens het US department of Education en waarbij het mind-model van toepassing is luidt: "Hypnose is het passeren van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn en het vastleggen van selectieve aanvaardbare gedachten."

De kritische factor kan hier enigszins vergeleken worden met de firewall van een computer. Door toepassing van hypnosetechnieken wordt de "instelling van de firewall" aangepast. Indien deze kritische factor sterk vermindert is, zullen suggesties die reeds door het bewustzijn geaccepteerd zijn, meer of minder ongehinderd het onderbewustzijn bereiken en als "waar" aangenomen worden. Hierdoor is een permanente wijziging van negatieve gewoonten, valse- en misovertuigingen mogelijk. Bij directe hypnose gebeurt dit door middel van directe instructies en communicatie met het onderbewustzijn. Directe hypnose is daarmee een serieus en beter alternatief voor soms verouderde technieken en inzichten.